Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Fazol obecný keříčkový Taylor´s Horticultural

Strakatá keříčková fazole typu PINTÓ zvláště vhodná do salátů.
Zobrazit více
100% (2 hodnocení)
38 Kč
bez DPH 33,87 Kč
Není skladem
katalogové číslo: 0958
EAN: 8590396095800
Hmotnost: 0.05 Kg
výrobce:Semo
Dárek:Dárek - Jmenovka pro vaše semínka
Popis
parametry
Soubory ke stažení
Dotaz na produkt

INKA - Strakatá keříčková fazole typu PINTÓ. Lusky v nezralém stavu mají tmavě zelenou barvu, v době zralosti jsou slámově žluté. Lusky mají délku 7 - 10 cm a obsahují 4 - 6 semen. Semena mají na velmi světle hnědém podkladu tmavší hnědé mramorování. Vegetační doba 115 dní. Vysoce úrodná odrůda, vhodná na čerstvé loupání nebo jako suchá fazole na vaření, zvláště vhodná do salátů.

Fazole obsahují vitaminy A, B, C a E, vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, sodík a železo, mají vysoký obsah kvalitních bílkovin a vlákniny - nerozpustná usnadňuje zažívání, ta rozpustná snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, a proto jsou nezastupitelné ve stravě diabetiků. Fazole jsou také významným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro zdravý růst buněk, podporuje krvetvorbu - vývoj červených krvinek a je důležitá pro zdravý vývoj plodu v těhotenství. Jsou ideální potravinou při léčbě vysokého krevního tlaku, protože obsahují minimální množství sodíku a velké množství draslíku. Fazole také prospívají ledvinám, obsahují aglutiny, které mají močopudné účinky a dokážou dokonce rozpouštět močové kamínky. Barevné fazole mají výraznější chuť a jsou dobrým zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové, což jsou látky pro zdravou a krásnou pokožku.

Syrová fazolová zrna jsou mírně toxická a mohou způsobit zažívací problémy. Proto je před konzumací nezbytné 15minutové povaření!

Phaseolus vulgaris / Fazula záhradná

Fazol je teplomilná rostlina vyžadující pro své pěstování teplejší polohy se záhřevnými, lehčími až polotěžkými půdami. Důležitý je pro ně také výběr správného místa. Mají rády teplo a nesnášejí větrno. Přímé odpolední slunce také nemusí být to pravé. Ideální je polostín. V osevním postupu ho zařazujeme do III. tratě.

Vhodnými sousedy fazolí na zahradě jsou jahody, rajčata, špenát, nevhodnými sousedy česnek, cibule, hrách a pórek. Semena nevyséváme na záhon, kde rostly v předchozích třech letech hrách a fazole, protože mnozí škůdci dokážou v půdě dlouho zůstat. 

Semena fazolu můžete začít vysévat, když teplota půdy neklesá pod 10°C a půda je dostatečně zásobena vláhou, což bývá od 1. dekády května do poloviny června. Důležitá je hloubka setí - 4 až 7 cm u fazolu keříčkového a 6 - 8 cm u fazolu tyčkového. Fazole vyséváme postupně až do srpna. Zposledních výsevů sklízíme lusky ještě vpolovině října.

Semena fazolu se vysévají přímo na záhon. Rostlinu je možné kultivovat jenom do počátku kvetení protrháním listů, abychom zajistili dostatek slunečního svitu pro květy a posléze pro lusky. Pozdější zásah do porostu zapříčiňuje sprchávání květů a negativně působí na celkový zdravotní stav rostliny. 

Keříčkové fazole se nepnou, takže na rozdíl od těch tyčkových nevyžadují oporu. Rostliny na výšku neměří víc než 40 cm, na záhonu poslušně stojí, aniž by vyžadovaly podpěru. Skvěle se hodí i do nádoby na balkon. Rychle rostou a navíc obohacují půdu o cenné látky.

Pro fazole je důležitý dostatek vláhy hlavně v době, kdy fazole klíčí a rostlinka je malá a následně pak v období květu a zakládání lusků. Fazole mají mělký kořenový systém, takže je zalévejte přímo ke kořenům. Aby se rostliny nepřemokřili půdu udržujte nakypřenou a bez plevelu. V případě přemokření pak hrozí houbové choroby, na které jsou fazole náchylné. Keříčkové fazole pěstované na lusky jsou také náročné na vzdušnou vlhkost, pokud je tedy suché a horké léto, musíme je řádně zavlažovat i rosit.

Stejně jako hrách mají fazole na kořenech nitrofilní bakterie, které na sebe vážou vzdušný dusík a obohacují tak půdu. Přesto zejména na počátku růstu požadují základní zásobu dusíku. Po skončení vegetace se v půdě bude nacházet vyšší obsah této živiny, než byl před výsevem.

Zdárný růst jinak téměř bezproblémových fazolí mohou ohrozit choroby, nejzávažnější jsou antraknóza, květilka všežravá a zrnokaz fazolový. Mezi další nepřátele patří plíseň šedá, rez fazolová, hnědá skvrnitost listů a bakteriální skvrnitost. Ve vlhkém roce se doporučuje postřik například měďnatými přípravky proti houbovým chorobám. Fazole pěstované pro lusky ošetřujte pouze do doby květů.

Chcete-li fazole ochránit, doporučujeme raději kupovat semena ošetřená proti chorobám.

Ze škůdců se nejčastěji setkáte se slimáky. Poškození rostlin si všimnete hned díky okousaným listům i plodům. Opět velmi pomáhá nechat půdu mezi zaléváními proschnout, můžete také použít i ekologické přípravky jako je ND Ferramol přípr.proti slimákům, který obsahuje účinnou látku fosforečnan železitý, který se vyskytuje běžně ve volné přírodě a dokonce se běžně používá v potravinářství. Mezi další nepřátele fazolí patří mšiče a svilušky. Rostliny můžete také ochránit výsadbou saturejky proti mšicím 

Rostliny můžete také ochránit výsadbou Saturejky, ta fazole ochrání před nájezdy mšic, lichořeřišnice zase odpuzuje housenky, slimáky a mravence.

Ke kuchyňskému zpracování se používají nedozrálé lusky s ne zcela vyvinutými semeny. Že je lusk zralý poznáte, když při ohnutí lehce praskne. Protrháváním již zralých lusků je možné zvýšit výnos. Fazole poté zakládají na nové květy. Zvláště to platí u pnoucích fazolí. Některé odrůdy plodí až do začátku října nebo do prvních mrazů.

Mezi fazolemi najdeme typy sluskem zeleným, žlutým i fialovým, na průřezu kulatým i plochým.Pro kuchyňskou úpravu využíváme suchá zrna i zelené lusky, tzv. fazolky. Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli a jsou vděčnou surovinou, která se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů. Často se používá ve středomořské, asijské nebo mexické kuchyni.

Obtížím, které mohou fazole způsobit, se dá docela dobře vyhnout. Základem je namočení fazolí ideálně přes noc anásledně uvaření doměkka. Pro zmírnění nadýmajících účinků můžeme kfazolím přivaření přidat bylinky (majoránka, tymián,saturejka, bazalka), které mají tendenci pohltit látky způsobující nadýmání. Výborné jsou fazolové polévky, které spolehlivě zasytí, neméně dobré jsou fazole v salátech, kaších nebo pečenéa zapékané.Skvělé je spojení s masem či uzeninami – kdo by neznal mexickou klasiku chilli con carne! Z fazolí se připravují výtečné pomazánky, a dokonce i moučníky.

Parametry

VýrobceSEMO
Cenová skupina4
Množství30g
Výsev05 / 06
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň09
VýrobceSEMO
Cenová skupina4
Množství30g
Výsev05 / 06
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň09
Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal