Semena paprik
Papriky patří k nejoblíbenější zelenině. Zahrnují širokou škálu odrůd od drobných ostrých chilli papriček přes pálivé papriky, křehké rajčinové papriky, zeleninové papriky, sladké kapie, obří papriky Alceo až po papriku kořeninovou. Chutě jsou stejně rozmanité, jako barvy a tvary. Vlastnoručně vypěstované plody nejen že chutnají nejlépe, ale vyplatí se i finančně. Zvláště pokud si sazeničky vypěstujete již od semínek.
Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník. Červené papriky jsou důležitým zdrojem Vitamínu A (karoten) a C. Oba vitamíny chrání pleť před předčasným stárnutím a vzniku vrásek. Jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním. Žlutá paprika je díky vysokém obsahu vitamínu E a antioxidantů zeaxanthin a lutein významnou ochranou očí před rizikem vzniku šedého zákalu. Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy a vývoj plodu. Zároveň podporují krvetvorbu, a ač se to nemusí zdát, zelené papriky podporují dobrou náladu.