Mangold Rhubar Charb
katalogové číslo: | 4907 |
EAN: | 8590396490704 |
Hmotnost: | 0.005 Kg |
výrobce: | Semo |
Dárek: | Dárek - Jmenovka pro vaše semínka |
Podobné produkty
RHUBARB CHARD - raný mangold Rhubar Charb s jasně červenými řapíky pro sklizeň listů i řapíků je také vhodný pro sklizeň baby listů. Má tmavě červené stonky a sytě zelené listy, které jsou velké a zvlněné, rostlina je robustní a rychle roste. Listy mangoldu jsou chutné, lehce nasládlé, se slabou řepnou příchutí. Nejlepší chuť mají mladé listy, do délky 25 cm.
Listy a stonky lze sklízet průběžně za zhruba 55 dnů od výsevu, pro baby listy postačí 25 dnů.
Mangold obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, z minerálních látek draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je také bohatý na vlákninu, flavonoidy, kyselinu listovou, cholin či lutein. Mangold je účinnou prevencí národových onemocnění, příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo. Mangold je také výborný pomocník při detoxikaci jelikož podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Díky nízké energetické hodnotě je mangold vhodný při redukčních dietách.
Mangold se pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy v létě nahrazují špenát, řapíky chřest. Listy mangoldu můžete jíst syrové v salátech nebo tepelně upravené jako špenát. Drobné lístky můžete přidávat do polévek, omáček nebo salátů. Výborné jsou těstoviny i lasagne s mangoldem. Velmi chutné je spojení mangoldu s různými druhy sýrů, často se listy mangoldu právě se sýry zapékají. Stopky mangoldu můžete připravovat podle receptů pro chřest, nejlépe v páře. Můžete je použít i pod maso místo papriky, do číny, nebo je připravit jako květák s míchanými vejci.
Mangold / Beta vulgaris L. var. Vulgaris
Mangold není náročný na půdní ani klimatické podmínky. Nejvíce mu vyhovují středně těžké, hlinitopísčité a humózní půdy. Nemá rád půdy kyselé, zde si můžete pomoct podzimním vápněním. Chudé půdy můžete vylepšit například kvalitním zahradním kompostem. Mangold skvěle prospívá v blízkosti cibule, salátu nebo keříčkových fazolí. Můžete ho pěstovat i vedle šalvěje, tymiánu, máty, kopru či česneku. Rozhodně však nepatří záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách. Při pečlivém výběru odrůdy a zajištění vhodných podmínek pro pěstování můžete mangold pěstovat celoročně na zahrádce, balkoně nebo i na okenním parapetu.
Mangold se nejčastěji seje do řádků 30 - 40 cm vzdálených od sebe a do hloubky zhruba 2 - 4 cm na vzdálenost 8 - 12 cm. Semínka přihrňte zeminou a pak pravidelně zalévejte. Záhon udržujte po dobu klíčení rovnoměrně vlhký. Mangoldu se dobře daří v řádcích, ale můžete jej pěstovat i tzv. na široko, kdy semínka rozhodíte po celém záhonu. Jen je nutné myslet na pletí - v porostu vysetém na široko je pletí krapet nepohodlnější než když jsou rostlinky v řádcích.
TIP: Mangold je možné vysévat podle toho, ve kterém období ho chcete sklízet. Pro jarní sklizeň se semena vysévají přímo na záhon v dubnu a květnu, pro podzimní a následnou jarní sklizeň v druhé polovině léta. Schopné přezimovat jsou však i rostliny z jarního výsevu. Na zimu je vhodné mangold překrýt bílou netkanou textilií.
Pokud se Vám podařilo semínka vysít hustě, po vyklíčení mladé rostlinky ve fázi tří až čtyř listů vyjednoťte. Listový mangold na vzdálenost 20 cm, řapíkatý až na vzdálenost 30 cm. Vyjednocené rostliny můžete vysadit na jiné místo. Mangold je dvouletka, v prvním roce vytvoří růžici listů, až po přezimování vykvete podobně jako celer. Předčasné vykvétání již v prvním roce může být způsobeno déletrvajícím stresem, například chladem nebo přísušky. Semenáčky mangoldu poměrně dobře odolávají nízkým teplotám, když však trvají delší dobu, mohou způsobit nežádoucí vykvétání. V případě, že se na některých rostlinách objeví květní stvol, uřežte jej těsně nad zemí, rostlina znovu obrazí.
Mangold během růstu potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku, ale nepřemokřujeme ho. Prospívá mu také mulčování a hlavně nesmíte zapomínat na odstraňování plevelů a kypření půdy. Spokojené a zdravé rostliny Vás pak odmění silnými řapíky a velkými lesklými listy. Časté a nadměrné zalévání a trvale mokrá půda mangoldu, zejména mladým rostlinkám v prvních fázích růstu, nesvědčí a začnou mu uhnívat kořeny.
Hnojení mangoldu není nutné, ani příliš vhodné. Jde o listovou zeleninu a do listů si rostlina ukládá své zásoby dusíku. Bohatě mu postačuje umístění v závětrné poloze v kvalitní půdě, která disponuje dostatkem živin. Rozložené živiny z předem vyhnojeného záhonu jsou dostačující. V případě chudších půd můžete záhon obohatit již před výsevem například kompostem.
Na nemoci mangold netrpí. Nejčastější chorobou této zeleniny je hniloba kořenů, která je způsobená častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země. Hnijící kořeny prakticky nelze nijak zachránit. Rostlinu je nutné v tomto případě ze záhonu odstranit a vzít si ponaučení pro další pěstování. Naopak nedostatek vláhy v horkých dnech může způsobovat na listech bílé skvrny a předčasné vybíhání do květu.
Mangold stejně jako ostatní zeleninu mohou potrápit mšice. Postižené rostliny poznáte podle silně zkroucených, případně deformovaných listů. Přítomnost mravenců mšice téměř vždy prozradí. Velmi silně napadené rostliny mohou i zakrnět, pokud se jim nedostane včasné a rychlé pomoci. Proti savým škůdcům jako jsou mšice aplikujte již při prvním výskytu ekologický přípravek Rock Effect – nejenže přítomné škůdce zahubí, ale ošetřené rostliny dalším škůdcům nebudou ani chutnat. Postřik je nutné aplikovat i z rubu listů, kde se mšice hlavně vyskytují! Jako prevenci před mšicemi můžete také vyzkoušet měsíček, který vysejete na záhon v nejbližším okolí mangoldu. Dalšími nevítanými škůdci na mladých rostlinách jsou slimáci. Poškození rostlin si všimnete hned díky okousaným listům. Můžete na ně použít ekologický přípravek ND Ferramol přípr.proti slimákům, který obsahuje účinnou látku fosforečnan železitý, který se vyskytuje běžně ve volné přírodě a dokonce se běžně používá v potravinářství.
Mangold se pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy nahrazují špenát a řapíky chřest. Mangold stejně jako špenát můžete sbírat ve dvou fázích - jako baby mangold a nebo zralý mangold. Rostliny jsou připraveny ke sběru po 25 až 55 dnech od výsevu. Baby mangold můžete sbírat již po 25 dnech, kdy jsou jeho lístky jemné a malé. Baby mangold má lehce nasládlou chuť, se slabou řepnou příchutí a hodí se ke konzumaci zasyrova. Můžete si ho také připravit v teplé podobě, ale přijdete tak o jeho cenné látky. Zralý mangold se sbírá později, obvykle cca 55 dnů od výsevu. Je vhodný jak do studené kuchyně tak i na vaření.
Listy mangoldu se sklízejí odřezáváním. Lze je sklidit všechny najednou, ale musí se odříznout nejméně 5 cm nad zemí, aby rostlina znovu obrazila. Odřezávat můžete i jednotlivé listy dle aktuální potřeby a ostatní nechat na rostlině ještě pár dnů růst, odřezávejte vždy z vnější strany. Při správné péči můžete sklízet listy až do srpna. Pak začnou rostliny vybíhat do květu. Narůstající květenství pravidelně odstraňujte, aby rostlina věnovala všechnu svou energii tvorbě nových listů.
Parametry
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 2 |
Množství | 3g |
Výsev | 03 / 04 / 05 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 07 |
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 2 |
Množství | 3g |
Výsev | 03 / 04 / 05 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 07 |