Řepa cukrová Gellert
katalogové číslo: | 3590 |
EAN: | 8590396359001 |
výrobce: | Semo |
Dárek: | Dárek - Jmenovka pro vaše semínka |
Gellert - hybridní odrůda cukrové řepy s velmi vysokou cukernatostí.
TIP: Je vhodná pro společnou konzervaci s červenou řepou.
Standardně prodáváme peletované osivo.
Dužnina cukrové řepy obsahuje okolo 75 % vody. Asi 18 % ve vodě rozpustných látek je složeno téměř z 90 % z cukru - sacharózy. Z minerálií obsahuje nejvíce draslík, o něco méně fosfor, vápník.
Beta vulgaris L. / Cukrovka
Pěstování cukrovky je jednoduché a prakticky se neliší od pěstování červené salátové řepy. Cukrovce vyhovují těžší, humózní půdy, bohatě organicky hnojené.
Výsev provádíme v dubnu až květnu, sklízíme od poloviny září, kdy cukrovka dosahuje maximální cukernatosti.
Semena cukrové řepy můžete vysévat od dubna do konce května, jakmile nehrozí riziko přímrazků. V případě namrznutí mladých sazenic může dojít ke tvorbě tzv. vyběhlic - plevelné řepy.
Po vzejití rostlin je třeba je vyjednotit, sazeničky protrhejte, aby se vyvinuly stejnoměrně veliké bulvy. Výsledný pěstební spon po vyjednocení je 0,4 - 0,5 x 0,25 m.
Závlaha je u cukrové řepy vhodná hlavně v první třetině až polovině vegetace, pozdější omezení zálivky nutí rostliny vytvářet hlubší kořeny a rovnoměrnější bulvy.
Cukrová řepa potřebuje ke svému růstu organické hnojení. Dávku hnoje či kompostu pro řepu ve výši asi 3 kg / 1 m2 zapravíme na podzim společně s fosforečnými a draselnými hnojivy. K řepě hnojíme cca 0,05 kg superfosfátu a síranu draselného na podzim, 0,03 kg síranu amonného a přihnojíme 0,02 kg ledku, to vše na 1 m2.
Přehnojení dusíkem vede k nevyzrálým bulvám s krátkou uchovatelností a zvýšeným obsahem dusičnanů.
Cukrovku napadá řada škůdců, hlavně mšice broskvoňová a dřepčíci.
Ochrana proti dřepčíkům, a to překrytím bílou netkanou textilií a dostatečným vlhčením zeminy, protože dřepčík nerad vlhko.
Řepu můžeme sklízet, jakmile dorůstají bulvy přiměřené velikosti, ale lze je ponechávat až do zámrazu a postupně sklízet i na podzim. Od poloviny září cukrovka dosahuje maximální cukernatosti. Bulvy dlouho vydrží ve studeném vlhčím sklepě.
TIP: Staročeský SIROB
Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda. Tekutina postupně houstne a jak část cukru karamelizuje, začne ke konci tmavnout. Pozor, ať sirob nepřipálíte. Když dosáhnete konzistence tekutého medu, sirob je hotový.
Dalším příkladem použití cukrovky v kuchyni jsou Řepánky. Pro přípravu je třeba připravit běžné těsto na buchty (tedy z hladké mouky). Řepu po okrájení nastrouháme, s trochou vody podusíme do hustší kaše, ke které přidáme koření (například perníkové). Nestačí-li vlastní cukr, ještě přidáme. K povaření můžeme ve variantě přidat mák. Po vychladnutí naplníme buchty a upečeme.
Parametry
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 4 |
Množství | 40 pel |
Výsev | 04 / 05 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 08 / 09 / 10 |
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 4 |
Množství | 40 pel |
Výsev | 04 / 05 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 08 / 09 / 10 |