Endivie (štěrbák) směs barev
katalogové číslo: | 4841 |
EAN: | 8590396484109 |
Hmotnost: | 0.005 Kg |
výrobce: | Semo |
Dárek: | Dárek - Jmenovka pro vaše semínka |
Podobné produkty
ŠTĚRBÁK - ENDIVIE - kolekce DUO LINE - směs kadeřavých zelenolistých odrůd s bílým a žlutým srdcem, může být výtečnou alternativou k hlávkovému salátu, listy můžete navíc sklízet až do zimy. Endivie je blízkým příbuzným čekanky. Všechny endivie vytváří velké hlávky, které stále houstnou a vnitřní část je proto vybělena a je nejlahodnější. Rostlina je bohatá na obsah minerálních látek.
Směs se skládá z odrůd FIJNE KRUL GROEN (žluté srdce) a PANCALIERI (bílé srdce) - osivo ve směsi je barevně rozlišeno, barva semen odpovídá barvě středů růžic.
Jako veškerá listová zelenina je i štěrbák velmi zdravý. Má málo kalorií a velké množství vody, proto je vhodný pro osoby trpící nadváhou. Je vynikajícím zdrojem vitaminu A, C, B1 a B2, kyseliny listové, manganu, chrómu a vlákniny. Také je bohatý na draslík, čímž napomáhá snižování krevního tlaku, sodík a fosfor. Listy endivie jsou mírně nahořklé, čímž povzbuzují sekreci slin. Povzbuzující účinek má také na činnost sleziny a vylučování žluče, čímž napomáhá čistit játra. Látky, které jsou obsažené v listové zelenině, se podílejí i na snížení rizika vzniku osteoporózy, chudokrevnosti i srdečních chorob.
Šťáva bohatá na vitamíny prospívá zraku i imunitnímu systému.
Nejčastěji se endivie využívá jako základ salátů společně se salátovou zálivkou z oleje a octa nebo citronové šťávy. Dochutit lze různými zálivkami z majolky nebo jogurtu. Kombinovat jej můžete i s ovocem (například nakrájenými jablky) nebo vejci. Upravit ji lze i tepelně. Mimo vaření lze endivii i podusit. Šťáva bohatá na vitamíny prospívá zraku i imunitnímu systému.
Cichorium endivia L. / Endivie - Štěrbák
Endivii se bude nejlépe dařit v hluboko zpracovaných, lehkých a propustných půdách, dobře zásobených živinami, nejlépe s dostatkem vyzrálého hnoje nebo kompostu. Jedná se o typickou zeleninou II. trati a přihnojování tekutými hnojivy není nutné, ba ani žádoucí.
Vhodnými sousedy pro ni jsou fenykl, fazole, pórek, zelí, růžičková kapusta, brokolice a další košťálová zelenina.
Štěrbák je rostlinou krátkého dne, vyséváme jej tedy od 15. června do začátku července. Výsevy provedené před 15. červnem často vybíhají do květu, pozdější výsevy nestačí narůst. Semena vysejte přímo na stanoviště mělce po dvou až třech do jednoho hnízda do hloubky zhruba 1 cm a asi 30 cm od sebe. Po vzejití vyjednotíme a necháme v každém hnízdě jen tu nejsilnější rostlinku
TIP: Štěrbák je vhodné hned po výsevu přikrýt netkanou textilií proti dřepčíkům a slimákům a pravidelně zalévat.
TIP: K pěstování endivie se hodí i větší nádoby, takže se dá poměrně snadno pěstovat i na balkoně.
Po vzejití a vyjednocení rostlin je třeba pravidelně plet záhony, aby rostliny nebyly obírány o vodu a živiny.
Endivii zaléváme pravidelně, zvláště po vzejití, protože při nedostatku vláhy rostliny vybíhají do květu a nejsou pak vhodné ke konzumaci. Ale na druhou stranu přemokření nesnáší a v přílišném vlhku zahnívá.
Endivie je zeleninou druhé trati a přihnojování tekutými hnojivy není nutné, ba ani žádoucí.
Štěrbák trpí nemocemi běžnými pro listovou zeleninu, tedy virózy a hniloby, padlí, plíseň.
Ze škůdců se nejčastěji setkáte se slimáky. Poškození rostlin si všimnete hned díky okousaným listům. Opět velmi pomáhá nechat půdu mezi zaléváními proschnout, můžete také použít i ekologické přípravky jako je ND Ferramol přípr.proti slimákům, který obsahuje účinnou látku fosforečnan železitý, který se vyskytuje běžně ve volné přírodě a dokonce se běžně používá v potravinářství. Dalšími častými škůdci na štěrbáku jsou dřepčíci, na ty pomůže hned po výsevu přikrýt záhon netkanou textilií.
Díky své podobnosti s čekankou má štěrbák nahořklou chuť, kterou částečně zmírníme bělením listů pomocí zatemňování. Stačí 2 - 3 týdny před sklizní listy štěrbáku svázat nebo je úplně zakrýt například květináčem či slámou, aby k rostlině neproniklo žádné světlo. Díky tomu listy zbělají a do sklizně získají jemnější a méně nahořklou chuť.
Štěrbák sklízejte průběžně dle aktuální potřeby od září až do listopadu a co nejdříve sníme. Listy totiž už při krátkém skladování rychle vadnou a začnou tvrdnout. V plastovém sáčku s otvory v zásuvce na zeleninu v lednici vydrží dva dny. Štěrbák můžete naložit, popřípadě blanšírovaný zamrazit.
Parametry
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 2 |
Množství | 0,7g |
Výsev | 06 / 07 |
Místo výsevu | / záhon |
Místo pěstování | balkón / záhon |
Sklizeň | 09 / 10 |
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 2 |
Množství | 0,7g |
Výsev | 06 / 07 |
Místo výsevu | / záhon |
Místo pěstování | balkón / záhon |
Sklizeň | 09 / 10 |